وفات ملاجلال بين سالهاى 902 ، 907 ، 908 ، 918 ، 928 ق اتفاق افتاد و بنا به نوشته مؤلف ريحانةالادب دو تاريخ دومى و سومى اقرب به صحت است . احمد رفعت تاريخ وفات او را 970 نوشته و اين غلط يا اشتباه است . (روضات الجنات : 162 و قاموس الاعلام تركى و معجم المطبوعات و بعضى مجلدات الذريعه و ريحانة الادب:2/27 ، 28 و كشف الظنون حاجى خليفه و شرح احوال ملاجلال الدين دوانى تأليف آقاى على دوانى)
1 ـ آداب السلوك .
2 ـ آداب القاضى .3 ـ الاتقان فى علوم القرآن .
4 ـ اتمام النعمة فى اختصاص الاسلام بهذه الامة .5 ـ الاساس فى فضل بنىالعباس .
6 ـ اسباب الحديث .7 ـ اسباب النزول . (لباب النقول فى اسباب النزول)
8 ـ اسعاف المبطا فى رجال الموطأ (موطأ امام مالك) . اين كتاب يك مرتبه در حيدرآباد هند و بار ديگر در دهلى با سنن ابن ماجه به چاپ رسيده است .9 ـ الاشباه و النظاير فى الفروع در فقه شافعى . اين كتاب در مكه چاپ شده است .
10 ـ الاشباه و النظاير النحوية . اين كتاب در حيدرآباد به چاپ رسيده است .11 ـ اصول النحو . اين كتاب در حيدرآباد چاپ شده .
12 ـ افهام القرآن .13 ـ الاقتراح فى علم اصول النحو . اين كتاب در حيدرآباد چاپ شده .
14 ـ الاكليل فى استنباط التنزيل . اين كتاب در دهلى در حاشيه كتاب جامعالبيان معينالدين ايجى صفدى به چاپ رسيده است .15 ـ الالفية در مصطلحات . اين كتاب در مصر چاپ شده است .
16 ـ انموذج اللبيب فى خصائص الحبيب .17 ـ انوار السعادة .
18 ـ الاوج فى خبر عوج .19 ـ البارع فى اقطاع الشارع .
20 ـ بشرى الكتب بلقاء الحبيب . اين كتاب در حاشيه كتاب شرح الصدور خود سيوطى در قاهره به چاپ رسيده است .21 ـ بغية الوعاة فى طبقات اللغويين و النحاة . و اين تلخيص كتاب طبقات كبراى خود اوست و در قاهره چاپ شده است .
22 ـ البهجة المرضية فى شرح الالفية . در اين كتاب الفيه ابن مالك شرح شده است، و همين كتاب است كه به نام سيوطى معروف است .23 ـ تاريخ الخلفاء . اين كتاب در لاهور و دهلى و كلكته و قاهره و دمشق چاپ شده است .
24 ـ تبييض الصحيفة فى مناقب الامام ابىحنيفه . اين كتاب با هشت رساله ديگر از همين مؤلف يك جا در حيدرآباد چاپ شده است .25 ـ ترجمان القرآن فى تفسير المسند . اين كتاب در قاهره چاپ شده است .
26 ـ تزيين الارائك فى ارساله (ص) الى الملائك .27 ـ تشنيف الاركان فى انه ليس فى الامكان ابدع مما كان .
28 ـ التعريف بآداب التأليف .29 ـ تفسير الجلالين . وى در 22 سالگى تفسير جلالالدين محمد احمد را كه تا سوره كهف نوشته و به اتمام آن موفق نشده بود تكميل كرد و به همان شيوه تا آخر سورههاى قرآن را تفسير نمود . اين تفسير به نام جلالين خوانده شده و بارها به چاپ رسيده است .
30 ـ تناسق الدرر فى تناسب السور .31 ـ تنزيه الاعتقاد عن الحلول و الاتحاد .
32 ـ تنزيه الانبياء عن تشبيه الاغبياء .33 ـ تنوير الحلك فى امكان رؤية النبى و الملك .
34 ـ الجامع الصغير .35 ـ الجامع الكبير .
36 ـ جمع الجوامع . اين كتاب به سال 1327 ق در دو مجلد در مصر چاپ شده است . شرحى بر آن به نام همع الهوامع نوشتهاند كه به شماره 3152 در كتابخانه مدرسه سپهسالار جديد تهران موجود است.37 ـ حاشيه تفسير بيضاوى .
38 ـ حاشيه شرح الفيه ابن عقيل ، به نام السيف الثقيل .39 ـ الخصائص الكبرى در خصايص پيغمبر . اين كتاب در حيدرآباد چاپ شده است .
40 ـ الدرر فى الادعية و الاحراز .41 ـ الدرر المنتشرة فى الاحاديث المشتهرة . اين كتاب با كتاب الفتاوى الحديثة ابن حجر هيثمى در قاهره چاپ شده است .
42 ـ الدر المنثور فى التفسير بالمأثور . اين كتاب در شش جلد در قاهره چاپ شده است .43 ـ الدر النثير فى تلخيص نهاية ابنالاثير .
44 ـ الدلائل فى معرفة الاوايل .45 ـ ذخائر العقبى فى مناقب ذوىالقربى.
46 ـ ذم زيارة الامراء .47 ـ ذم القضاء .
48 ـ الزيدة .49 ـ سهام الاصابة .
50 ـ شرح الصدور بشرح احوال القبور .51 ـ شرح عقود الجمان .
52 ـ طبقات الحفاظ .53 ـ طبقات الشافعية .
54 ـ طبقات الصغرى .55 ـ طبقات الكبرى .
56 ـ طبقات المفسرين .57 ـ فتح الجليل للعبد الذليل .
58 ـ الفتح القريب بشواهد مغنى اللبيب .59 ـ كشف اللبس فى حديث رد الشمس .
60 ـ كفاية الطالب .61 ـ اللئالى المصنوعة فى الاحاديث الموضوعة .
62 ـ لباب النقول فى اسباب النزول .63 ـ متشابه القرآن .
64 ـ مجمع البحرين و مطلع البدرين كه تفسيرى است بزرگ .65 ـ المرقاة العلية فى شرح الاسماء النبوية .
66 ـ المزهر فى علوم اللغة .67 ـ مسالك الحنفاء فى والدى المصطفى .
68 ـ المطالع السعيدة .69 ـ مفحمات الاقران فى مبهمات القرآن .
70 ـ المقامات .71 ـ نزهة الجلساء فى اشعار النساء .
72 ـ صون المنطق و الكلام عن المنطق و الكلام . اين كتاب به ضميمه مختصر كتاب نصيحة اهل الايمان فى الرد على منطق يونان ابن تيمية در قاهره به چاپ رسيده است .ولادت سيوطى شب يكشنبه اول رجب 849 ق و وفات او به سال 910 ق يا 911 در قاهره اتفاق افتاد . (كشف الظنون حاجى خليفه و روضات الجنات و قاموس الاعلام تركى و معجم المطبوعات و فهرست مدرسه سپهسالار تهران و ريحانة الادب:2/277 ، 280)
اين ترتيب تا سال 467 = 1075 ميلادى يعنى دوره پادشاهى ملكشاه سلجوقى باقى بود . در اين وقت پادشاه سلجوقى اصلاح آن را به عهده گروهى از دانشمندان كه عمر خيام و ابوالمظفر و مأمون واسطى و محمدخازن از آنها بودند گذارد و آنها تاريخى شمسى وضع كردند كه به تاريخ جلالى ناميده شد و آن از دقيقترين تواريخ است . (ترجمه دايرةالمعارف اسلامى ، خليلى)
در طول ماههاى جلالى اقوال مختلف است . برحسب آنچه در زيج سنجرى آمده طول ماهها مطابق توقف آفتاب در بروج دوازدهگانه بوده و هر يك از شش ماه اول سال 31 روز بوده الا خرداد كه 32 روز بوده و باقى همه سى روزه بود بجز آذر و دى كه 29 روزه و بجز اسفند ارمذ در سالهاى كبيسه كه 31 روزه بوده است . (گاهشمارى در ايران قديم : 167 به بعد)
از اوست :
بتى كز گل بود آزار پا در گشت بستانشچه رو در ديده جويم با وجود خار مژگانشسرو قدت جلوه كرد قدر صنوبر شكستلعل لبت خنده زد قيمت گوهر شكست
هندوى دربان او چوب سياست به قهراز كف خاقان كشيد بر سر قيصر شكستوى به سال 925 ق درگذشت . (سفينه : 264 و ريحانة الادب:1/271)
در حديث است : «لاجلب و لا جنب» (بحار:96/81) يعنى صاحب ماشيه موظف نيست كه آن را بسوى ساعى (مأمور اخذ صدقات) جلب كند تا زكاة از آن گرفته شود، بلكه زكاة آن نزد آبها و فرودگاههاى خداوندان حيوان اخذ شود . (اقرب الموارد)
عن ابن عباس ، قال : قيل : يا رسول الله ! اىّ الجلساء خير ؟ قال : «من ذكّركم بالله رؤيته ، و زادكم فى علمكم منطقه ، و ذكّركم بالآخرة عمله» . (بحار:74/186)
و عن الصادق (ع) : «الجلساء ثلاثة : جليس تستفيد منه فالزمه ، و جليس تفيده فاكرمه ، و جليس لا تفيده ولا تستفيد منه فاهرب منه» . (بحار:1/203)
اميرالمؤمنين (ع) فى كلام : «فلتكن الدنيا عندكم اصغر من حُثالة القرظ و قراضة الجلم» . (بحار:78/4)
نقل است كه روزى ابوحنيفه بر امام صادق (ع) وارد شد و گفت : فرزندت موسى را ديدم نماز مىخواند و مردم از برابرش عبور مىكردند و او منعشان نمىنمود ! در صورتى كه اين كار اشكال دارد ؟! حضرت فرمود : بگوئيد موسى بيايد و خود پاسخ دهد . چون حضرت موسى بن جعفر (ع) بيامد پدر بزرگوارش به وى فرمود : ابوحنيفه را پاسخ گوى . موسى (ع) فرمود : آنكه من در نماز با او روبرو بودم و با او سخن مىگفتم به من نزديكتر بود از آن كسانى كه پيشرويم مىگذشتند كه خداوند خود مىفرمايد : (ونحن اقرب اليه من حبل الوريد) ... (بحار:10/204)
1 ـ اخبار ابىداود .
2 ـ اخبار ابىالطفيل عامر .3 ـ اخبار ابى نواس .
4 ـ اخبار الاعراب .5 ـ اخبار اكثم بن صيفى .
6 ـ اخبار امهانى .7 ـ اخبار اياس بن معاويه .
8 ـ اخبار بنىمروان .9 ـ اخبار بنى ناجيه .
10 ـ اخبار تأبط شراً .11 ـ اخبار التوابين .
12 ـ اخبار جعفر بن ابىطالب .13 ـ اخبار جعفر الصادق .
14 ـ اخبار الجن .15 ـ اخبار الحجاج .
16 ـ اخبار خالد بن سنان .17 ـ اخبار الرحم .
18 ـ اخبار صعصعة بن صوحان .19 ـ اخبار العباس بن عبدالمطلب .
20 ـ اخبار العجاج .21 ـ اخبار العرب و الفرس .
22 ـ اخبار عقيل بن ابىطالب .23 ـ اخبار على بن الحسين .
24 ـ اخبار عمر بن عبدالعزيز .25 ـ اخبار عمرو بن معديكرب .
26 ـ اخبار الغار .27 ـ اخبار الفرزدق .
28 ـ اخبار قريش .29 ـ اخبار من عشق من الشعراء .
30 ـ اخبار موسى بن جعفر .31 ـ اخبار المهدى .
32 ـ تعبير الرؤيا .33 ـ التفسير عن ابن عباس .
34 ـ التفسير عن على .35 ـ الجمل .
36 ـ الجنايات .37 ـ شعر على .
38 ـ المتعه و ما جاء فى تحليلها .39 ـ مجموع قرائة اميرالمؤمنين .
40 ـ المرشد و المسترشد .وى به سال 302 يا 332 ق وفات كرد . (ريحانةالادب:1/271 ـ 272)
اين داستان ظاهرا مربوط به همين جلودى باشد:
هنگامى كه محمد بن جعفر بن محمد در حجاز عليه حكومت بنى عباس خروج كرد، هارون وى را در رأس سپاهى بحجاز فرستاد ، و به وى دستور داد : اگر به محمد دست يابد او را بقتل رساند ، و نيز دستور داده بود خانههاى آل ابوطالب را در مدينه غارت كند و حتى لباس زنانشان را نيز از آنها بگيرد ، و چون با سپاهيان خويش به درب خانه امام كاظم (ع) رفت و آن حضرت در آن زمان وفات يافته بود و حضرت (ع) در خانه بود خواست به خانه هجوم كند حضرت به التماس و خواهش او را قانع نمود كه خود حضرت رخت زنان را برگيرد و به وى دهد و حضرت همه زنان را در ميان خانهاى برد و فرمود : همه ملبوساتشان از تن برون كردند حتى گوشواره و خلخالشان را همه يكجا جمع كرد و به جلودى داد تا از شرش نجات يافت.اين ببود تا گاهى كه حضرت رضا (ع) بالاجبار ولايتعهدى مأمون پذيرفت و آن روز همين جلودى از مشاورين نزديك مأمون بود و تنها كس در دربار مأمون كه با ولايتعهدى آن حضرت موافق نبود جلودى بود و دو نفر ديگر كه مأمون به همين جهت وى را به زندان افكنده بود تا اينكه پس از مدتى او را از بند رها كرد و چون وارد بر مجلس مأمون شد حضرت رضا (ع) را ديد كنار مأمون نشسته زبان به شماتت مأمون گشود كه دشمن ديرين خويش را در كنار نشاندهاى و به وى اعتماد مىكنى ؟!
مأمون چون شنيد به خشم آمد و دستور قتل او را داد . حضرت چون متوجه شد سخنى آهسته با مأمون در باره شفاعت او گفت . جلودى گمان برد كه حضرت قتل او را تأييد مىكند گفت : اى اميرالمؤمنين تو را به روح هارون سوگند مىدهم كه سخن او را در باره من نپذيرى . مأمون گفت : چنين باشد سپس جلاد را گفت گردنش را بزن . در حال او را به قتل رساند . (بحار:49/166)
اميرالمؤمنين (ع) : «ايّاك و الجلوس فى الطرقات» . (بحار:42/203)
رسول الله (ص) : «الجلوس فى المسجد لانتظار الصلاة عبادة ما لم تحدث» . قيل : يا رسول الله ! ما الحدث ؟ قال : «الاغتياب» . (بحار:75/249)اميرالمؤمنين (ع) : «جلوس ساعة عند العلماء احبّ الى الله من عبادة الف سنة» . (بحار:1/205)
وى در ذىقعده سال 1238 ق . در احمدآباد گجرات هند تولد يافت و در اصفهان به تحصيل پرداخت و غالب اوقات خود را در علم معقول مصروف داشت و سرانجام به تهران سفر كرد و در مدرسه دارالشفا اقامت گزيد و چهل و يك سال در آنجا به تدريس علوم حكمت و فلسفه به خصوص از كتابهاى ابنسينا و ملاصدرا پرداخت . ناصرالدين شاه در همان مدرسه به ديدار وى مىرفت . وى در ذيقعده سال 1314 در همانجا وفات كرد و در قبرستان صدوق ابنبابويه دفن شد .
اوراست :1 ـ اثبات الحركة الجوهرية . اين كتاب به سال 1313 در حاشيه شرح هدايه ملاصدرا چاپ شده است .
2 ـ حواشى بر اسفار ملاصدرا .3 ـ ديوان اشعار . وى در اشعار خود به جلوه تخلص مىكرد . از اشعار اوست :
چون شد كه در اين غمكده يك همنفسى نيستاز همنفسان بگذر و از اصل كسى نيستبازار جهان جمله جزا بين و مكافاتغافل به چه سان گفت كه آنجا عسسى نيست
جز رفتن از اين مرحله با مژده رحمتداناست خدا در دل جلوه هوسى نيستوى در تمامى عمر زن نكرد .
(اعيان الشيعه و ريحانة الادب:1/273)
و فى الحديث : «اكرموا الجليس تعمر ناديكم» . (بحار:78/53)
(تحبون المال حبا جمّا) . (فجر:20)
اميرالمؤمنين(ع) ـ لكميل بن زياد ـ : «ها، ان هاهنا لعلما جمّا (و اشار بيده الى صدره) لو اصبت له حملة» . (نهج : حكمت147)
اميرالمؤمنين (ع) : «... ان الله ـ تبارك و تعالى ـ اذا برز لخلقه اقسم قسما على نفسه فقال : و عزتى و جلالى لا يجوزنى ظلم ظالم و لو كف بكف ، و لو مسحة بكف و نطحة ما بين الشاة القرناء الى الشاة الجمّاء» . (بحار:6/29)
به نقلى روز 15 اين ماه به سال 36 ولادت امام سجاد (ع) است . (بحار:98/192)
در تاريخ مفيد است كه ولادت حضرت زهراء (ع) به سال دوم بعثت بيستم اين ماه بود .
نيز در آن كتاب آمده كه روز بيست و هفتم اين ماه ابوبكر بن ابىقحافه از جهان رفته .جمعى از مورخين شيعه روز سوم اين ماه را روز وفات حضرت صديقه (ع) و روز بيستم را روز ولادتش دانستهاند . (بحار:98/199 ـ 375)
عن حريز ، عن ابىعبدالله (ع) فى رمى الجمار ، قال له : «بكلّ حصاة يرمى بها تحطّ عنه كبيرة موبقة» . (بحار:99/273)
و عنه (ع) : «اول من رمى الجمار آدم(ع)» . (بحار:99/273)
از امام صادق (ع) روايت شده كه روزى رسول اكرم (ص) به حجره امسلمه درآمد ، بوى خوشى به مشامش رسيد ، فرمود : مگر حولاء (زنى عطرفروش بوده) به خانه ما است ؟ عرض كرد : آرى او است و از همسرش شكايت دارد . در اين حال حولاء وارد شد و عرض كرد : پدر و مادرم به فدايت ! همسرم به من بىاعتنا شده و علاقهاى به من نشان نمىدهد . حضرت فرمود : بيشتر به خودت برس . عرض كرد : از عطريات چيزى نمانده كه استعمال نكرده باشم ولى سودى نبخشيده . فرمود : اگر او مىدانست كه در آميزشش با تو چه اجر و ثوابى نصيبش مىشود جز اين مىبود . حولاء گفت : مگر چه ثوابى در اين كار است؟ فرمود : چون وى به نزد تو آيد دو ملك او را همراهى كنند و مانند كسى باشد كه شمشير خويش را آماده كرده كه در راه خدا بجنگد ، و چون با تو نزديكى كند گناهانش بريزند بسان برگ كه از درخت بريزد ، و چون غسل كند از گناهش بيرون آيد . (بحار:22/124)
از امام صادق (ع) نقل است كه روزى پيغمبر (ص) يكى از ياران خود را فرمود : آيا امروز روزهاى ؟ گفت : نه . فرمود : صدقه دادهاى ؟ گفت : نه . فرمود : پس برخيز و به خانه رو با همسرت بياميز كه اين صدقه است از تو به او (بحار:103/285)از اميرالمؤمنين (ع) رسيده كه هر بيماريى كه موجب غلبه حرارت گردد جماع درمان آن است زيرا جماع حرارت را فرو مىنشاند .
و از آن حضرت نقل است كه يكى از موجبات عذاب قبر جدائى مرد است از همسر خود در همخوابگى و امور جنسى .نيز از آن حضرت است كه فرمود : هرگاه خواستيد جهت آميزش به نزد همسرتان رويد بر آنها شتاب مكنيد كه زنان را كارهائى است (كه بدان كارها خويش را مهيا سازند) .
چون يكى از شما چشمش به زنى افتد كه او را خوش آيد به نزد همسر خويش رود زيرا همان كه او دارد اين نيز دارد . شيطان را به دل خود راه مدهيد و چشمتان را از او برگردانيد . و اگر چنين كسى زن ندارد دو ركعت نماز بخواند و خداى را بسيار ستايش نمايد و به پيغمبرش فراوان درود فرستد آنگاه از فضل خدا بخواهد تا خداوند مشكل ازدواجش را حل سازد .در حال آميزش سخن مگوئيد كه موجب لال شدن فرزند شود .
به درون فرج زن منگريد مبادا چيزى به چشمشان آيد كه شما را منزجر سازد . (بحار:10/89)نيز از آن حضرت است كه از جماع در اول ماه و نيمه آن بپرهيزيد . (بحار:59/54)
از حضرت رسول (ص) آمده كه سه چيز از سنت و روش پيامبران است : عطر زدن و موى زايد بدن را ستردن و بسيار آميزش جنسى نمودن (بحار:76/83)از امام صادق (ع) روايت شده كه بهشتيان از هيچ چيز به اندازه آميزش جنسى لذت نبرند .
از امام سجاد (ع) نقل است كه هرگاه آدم (ابوالبشر) مىخواست با حوا نزديكى كند او را از حرم مكه بيرون مىبرد و پس از انجام غسل به حرم بازمىگشتند . (بحار:8/139 و 11/213)از حضرت رسول (ص) آمده كه هنگام جماع گفته شود : «بسم الله اللهم جنبا الشيطان و جنب الشيطان ما رزقتنى» كه اگر در آن حال نطفه فرزندى منعقد گردد هرگز شيطان او را آسيبى نزند .
از حضرت صادق (ع) روايت شده كه خوردن پياز نيروى جماع را افزايش مىدهد .از حضرت رضا (ع) نقل است كه فرمود : تا گاهى كه كاملاً مايل به جماع نباشى جماع مكن .
از امام صادق (ع) روايت است كه يكى از پيغمبران نزد خداوند از ضعف و ناتوانى در جماع شكوه نمود خداوند او را به خوردن حليم دستور فرمود . (بحار:77/66 و 66/214 ـ 248 و 14/459)از اميرالمؤمنين (ع) راجع به جماع سؤال شد فرمود : حيائى است برداشته شده و شرمگاههائى است به هم رسيده ، شبيهترين چيز است به جنون ، زيادهروى در آن پيرى آرد و پس از انجام و به خويش آمدن پشيمانى به بار آورد ، ثمره حلال آن فرزند است كه اگر بماند آدمى را در معرض آزمايش خدا قرار دهد و اگر بميرد غم و اندوه را سبب شود . (غرر)